Vellykket møte om jordvern og selvforsyning
Tirsdag 19. november var det duket for årets stormøte på Gjennestad. Ca. 50 møtte opp for å høre og stille spørsmål.
Tema for årets møte var Hvordan skal vi øke selvforsyningen når matjord bygges ned?
Faglig grunnlag
Vi fikk først en faglig innføring fra Christian Anton Smedhaug, daglig leder i AgriAnalyse og medforfatter av rapporten Norsk selvforsyning av matvarer – status og potensial. Så hva er så statusen og potensialet? Selvforsyningsgraden varierer fra år til år, og ender gjerne et sted mellom 35 og 45 % i året, justert for fôrimport. Vi er vesentlig mer selvforsynt på animalske produkter, og det største potensialet finner vi nok innenfor matkorn-produksjon. Det vil være vanskelig å komme over 45 % selvforsyning i Norge, hvis ikke vi endrer kostholdet. MEN Vestfolds bidrag på grønnsaker, potet og matkorn er vesentlig.
Nasjonal politikk
Etter Smedshaug fikk vi en innføring av Solveig Vitanza, landbrukspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, om Regjeringens og Stortingets arbeid for å styrke norsk matproduksjon og jordvernet. Stortinget vedtok i våres å øke selvforsyningen i landet fra (ca.) 40 % til 50 %. Med dette må det blant annet komme penger, og penger har sittende Regjering gitt landbruket, overføringer til landbruket over statsbudsjettet har faktisk økt med 67 % de siste tre årene! De har også jobbet frem nye kostholdsråd som anmoder oss om å spise mere grønt. I 2023 ble det også vedtatt en ny jordvernstrategi hvor det skal jobbes med å redusere omdisponeringen slik at maks 2000 dekar omdisponeres årlig frem mot 2030.
Arealforvaltning på kommunalt nivå
Siste innledning før en pause med kringle og kaffe fikk vi av Bjørn Ole Gleditsch, ordfører (H) i Sandefjord Kommune. Det er utrolig mange hensyn å ta i en kommune, og det vil alltid være noen interesser som må vike og Vestfold fylke er både tett befolket, men også full av naturverdier, kulturminner og dyrka jord. Sandefjord Kommune jobber med å fortette, men ønsker også liv i bygdene for å unngå skolenedleggelser og fraflytting. Han er ærlig på at ikke alle fortettingsprosesser har vært like vellykket, men det har kommunen tatt lærdom av og har hatt mange vellykkede fortettingsprosjekter.
Mange gode spørsmål fra salen
Avslutningsvis var det på tide at salen fikk taletid. Det kom mange gode spørsmål fra om man kan senke proteinkravet for mathvete til om det kunne være mulig å sette av regionale næringsområder i Vestfold. Kan man ta i bruk teknologi for å øke selvforsyningen? Og mange flere. Innlederne svarte for seg, før landbruksdirektør i Vestfold og Telemark, Olav Sandlund, oppsummerte og avrundet møtet.